Afbeelding

STULZ: Optimale koeling voor datacenters is maatwerk

installatie
Sinds de oprichting in 1959 heeft STULZ Groep B.V. zich in de Benelux ontwikkeld tot belangrijke leverancier van klimaatoplossingen. Precisiekoeling, comfortkoeling, bevochtiging en warmtepompen, het gaat tegenwoordig niet meer om welk afzonderlijk systemen er moeten worden toegepast, maar meer om wat de beste totaaloplossing is voor de betreffende taak.
ChannelConnect sprak met Paul Driessen, de Technical Consultant Precision ­Cooling van STULZ, over de ontwikkelingen in deze markt en de rol die het in Hamburg gevestigde bedrijf daarin speelt. Driessen: “STULZ ­specialiseert zich in koel- en klimaatoplossingen voor bijna elk marktsegment en levert naast componenten en hardware, ook via een eigen consultancy- en engineeringafdeling de kennis aan klanten om een ­efficiënt systeem te ontwerpen en te implementeren. STULZ levert direct aan klanten en via de channelpartners. Je vindt onze producten niet alleen in datacenters terug, maar ook als comfortkoeling voor winkels, ­kantoren, loodsen en distributiecentra, en bij de luchtbehandeling voor scholen en kantoren.”
De datacenters maken een sterke ontwikkelingen door. Steeds meer bedrijven brengen hun servers onder in externe datacenters. Datacenters die meerdere megawatts aan energie verbruiken zijn feitelijk energieconverters. Meer dan 99% van de energie die erin gaat komt er als warmte weer uit. Dat proces moet zo efficiënt mogelijk door­lopen worden.
Groot is ook efficiënter Hoewel er steeds meer in grote ­datacenters gebeurt, groeit ook de behoefte aan kleinere (edge) datacenters hard. Bedrijven en telecomoperatoren zoeken mogelijkheden om data zo dicht mogelijk bij de bron te verwerken. Paul Driessen: “De overlap tussen datacenter en telecom wordt grijzer, ze lopen steeds meer in elkaar over. Telecom gaat naar IT want alles is inmiddels IP, met als direct gevolg veranderende behoeften. Efficiency speelt een steeds grotere rol.”
Deze edge-datacenters hebben ­dezelfde uitdagingen als grote ­datacenters. Een bijkomende uitdaging is wel dat edge-datacenters vaak dichter bij de bebouwing te vinden zijn en daardoor met hun ­neveneffecten, zoals geluids­productie, rekening moeten houden met de omwonenden.
Nieuwe technieken doen hun intrede Kleine, maar ook grote datacenters in bewoonde gebieden moeten zo stil mogelijk zijn. Geluidgedempte Vrije Koeling is daarbij een sterke optie. Bij Vrije Koeling wordt buitenlucht gebruikt om de systemen te koelen. Buitenlucht koelt dan terug naar het niveau van de buitenluchttemperatuur. Essentieel hier-voor is ook de luchtvochtigheid. Droge lucht koelt beter dan vochtige lucht. Hiervoor zijn geen compressoren nodig die bij een geforceerde koeling essentieel zijn. Zo’n geforceerde koeling is dan wel een aanvulling die kan bijspringen. Ook adiabatische koeling (koeling door verdamping) speelt een belangrijke rol in dit geheel. De hele keten moet betrouwbaar en efficiënt zijn. Als de stroomvoorziening uitvalt kunnen accu’s en generatoren inspringen, als de koeling uitvalt vallen de systemen al snel uit door oververhitting. Daar moet bij het design, waar redundantie een grote rol speelt, rekening gehouden worden. Zonder koeling geen dataverwerking.
Efficiënter Hoewel de grote datacenters (van hyperscalers) grote energieverbruikers zijn, is de hele keten de afgelopen jaren stukken efficiënter ­geworden. De grote datacenters kunnen steeds beter inspelen op de behoefte om de restwarmte te hergebruiken via bijvoorbeeld de warmtenetten die veel gemeenten aan het ontwikkelen zijn. Paul Driessen: “De restwarmte van datacenters is laagcalorisch (35-50 graden), maar dat betekent niet dat ze minder goed te hergebruiken zijn. De lagere temperatuur van de restwarmte van een datacenter is goed en met hoog rendement te transporteren en probleemloos te gebruiken om woningen te verwarmen. De technologie is er, nu moet het beleid eromheen (verrekenmodellen) verder vormgegeven worden. Het warme water dat gebruikt is, waar dus de warmte uit is gehaald, komt als koel(er) water retour naar het datacenter, waar het weer gebruikt kan worden als koelwater. Ik lever warmte en wil koelte terug, dit kan een mooie business case zijn.”
Vloeistofkoeling een goede optie Efficiëntieverhoging kan ook bereikt worden door de servers met vloeistof te koelen. Dan ontstaat een restwarmte met hogere temperatuur die direct aan de bron, de chips in de servers, afgevangen wordt.
Geen luchtkoeling maar vloeistofkoeling in de server. Vloeistof in chipkoeling voor extreme belastingen (DCLC of Direct Contact Liquid Cooling). Hiervoor zijn aanpassingen op gebruikte systemen nodig, maar veel servers zijn nu al compatibel. Kortom: de komende jaren kan er nog veel gedaan worden aan warmtemanagement in datacenters en STULZ heeft daar de kennis voor in huis.