Waarvoor worden krimpkousen gebruikt in de bouw?

73

Krimpkous is een materiaal dat in de bouw op grote schaal gebruikt wordt. Het is een soort krimpbare slang, en wordt veelvuldig gebruikt om kabels, leidingen en buizen in muren en plafonds te beschermen. Deze krimpbare slangen zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en maten. Ook wordt het gebruikt om dergelijke zaken te repareren of te markeren. Op deze manier bieden krimpkousen veel voordelen aan zaken die gerelateerd zijn in de bouwsector. Zo is een krimpkous flexibel waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Ook biedt het materiaal de juiste bescherming en is het materiaal erg betaalbaar.

Flexibel
Krimpkousen zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden gebogen om kabels en leidingen in nauwe ruimtes te passen. Ook is het materiaal eenvoudig te vormen en te knippen waardoor het niet ingewikkeld is om te gebruiken. Doordat het gemakkelijk gebruikt kan worden, is het een zekerheid dat het bouwproces erg vereenvoudigd wordt. Vanwege zijn samenstelling is krimpkous ook goed te verwijderen of te vervangen. Het biedt een uitstekende mechanische bescherming tegen scheuren, deuken, slijtage of vervormingen. Dit komt door de flexibiliteit.

Bescherming
Er is ook een zekere veiligheidsgarantie ten aanzien van de zaken die ermee beschermd dienen te worden. Het biedt namelijk uitstekende bescherming tegen elektromagnetische storing, stof en allerlei andere omgevingsfactoren die kunnen meespelen. Het materiaal is relatief brandwerend en draagt bij om kabels en leidingen te beschermen tegen kortsluiting.

Verschillende soorten
Krimpkous biedt gegarandeerd mechanische-, elektrische-, thermische- en chemische bescherming. Daarnaast bieden de producten ook omgevingsbescherming. Echter zijn er verschillende soorten en maten krimpkous beschikbaar. Zo biedt krimpkous met lijm een gegarandeerde omgevingsbescherming tegen water omdat deze variant waterdicht is. Een soort zonder lijm biedt deze bescherming niet, maar juist weer een andere vorm van bescherming zoals hittebestendigheid of schokwerendheid.  Er zijn hoe dan ook genoeg opties voor iedereen. Het ligt er maar net aan waar je naar op zoek bent. Zo worden de dunwandige, meest flexibele krimpkousen voornamelijk gebruikt in de elektromagnetische sector. Wanneer er echter onder hoge temperaturen wordt gewerkt is het beter om voor middel- of dikwandige krimpkousen te kijken. De flexibiliteit neemt dan af, maar de hittebestendigheid van dergelijke krimpkousen is juist weer sterker.

Lage kosten
Krimpkous wordt gemaakt van goedkoop materiaal waardoor het voor iedereen een betaalbare optie is. Daarnaast is het erg duurzaam waardoor er ook weinig onderhoudskosten aan het gebruik van krimpkous verbonden zitten. Krimpkous biedt dus enorm veel voordelen in de bouw.