MDF wordt veel gebruikt in de meubelindustrie en interieurbouw. Ook in keukens kom je regelmatig MDF plaat tegen; de keukendeurtjes zijn hier vaak van gemaakt. MDF is een hele gladde plaat van geperst hout. De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent.

Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen. Denk aan kasten, dressoirs, bureaus, keukens, ladekastjes, bedden en nachtkastjes. Ook de balie in een kantoor of een bijvoorbeeld een ziekenhuis is meestal van MDF plaat gemaakt.

MDF
Het mooie is dat de interieurbouwer eigenlijk helemaal vrij is in het bedenken van een mooi en indrukwekkend ontwerp. Er bestaat zelfs een MDF-plaat die je kunt buigen. Dit buig MDF heeft doorgaans een dikte van 9 mm en je kunt er als ontwerper hele mooie ronde vormen mee creëren. De plaat buig MDF heeft aan één zijde langs- of dwarsgroeven, waardoor je de platen mooi in een ronde vorm kunt neerzetten en er onder andere een imposante receptiebalie mee kunt maken.

Niet alleen maar een houten plaat
Zoals je ziet is een MDF plaat niet zomaar een houten plaat. Je kunt er ongelooflijk veel dingen mee doen. Er is voor allerlei verschillende toepassingen een MDF plaat beschikbaar. Daarom zijn er ook zoveel diktes te koop. De dunste is 3 mm en de dikste 38 mm. De gangbare afmetingen van de MDF platen zijn 244 x 122 cm, 275 x 122 cm of 305 x 122 cm en zijn altijd wel op voorraad bij de houtgroothandel. MDF is ook in verschillende kleuren leverbaar. Een zwarte plaat met MR interieurverlijming maakt 3D frezen een simpel klusje. De mooiste rondingen en uitsparingen kun je in deze strakke plaat creëren. De mogelijkheden op een rijtje:

  • Standaard MDF / E1
  • Watervast MDF / MDF Exterior
  • Vochtwerend MDF / V313
  • Buig MDF
  • Gefineerd MDF
  • Tricoya MDF / geschikt voor buiten
  • Brandvertragend MDF

MDF platen zijn zoals je hebt gelezen voor vele toepassingen inzetbaar en heel makkelijk goed te bewerken. Juist daarom vinden ze zo goed hun weg in de interieur- en meubelbranche.