Het zeker stellen van de veiligheid van personeel op bouwterreinen en werkplaatsen brengt nogal wat met zich mee. Voertuigen en rijdend materieel opereren vaak in een omgeving waar ook personeel loopt en andere machines en voertuigen rijden. Veiligheid is van fundamenteel belang, maar een bestuurder van een machine, heftruck of ander voertuig kan zo met zijn taak bezig zijn, dat hij mensen of objecten over het hoofd ziet. Ook heeft een bestuurder vaak slecht op wat zich rondom zijn voertuig afspeelt. Daardoor kunnen dode hoeken ontstaan en neemt de kans op aanrijdingen en ongelukken toe. Dit wordt vaak nog verergerd door lawaai of gebrekkig licht. Personeel kan bovendien gehoorbescherming dragen en dat beperkt hun vermogen om te horen dat er een machine of voertuig nadert. Vaak is het een hele uitdaging om de veiligheid te waarborgen. 

Brigade introduceert juni dit jaar een nieuwe oplossing; ZoneSafe – een RFID detectiesysteem (RFID – radiofrequentie-identificatietechnologie). 

We spreken vandaag met Huib Slijkhuis, managing director bij Brigade. ‘’Met de Zonesafe kan een detectiezone van 3600 rondom een voertuig gecreëerd worden. Het bestaat uit een regeleenheid en een antenne (met een bereik van 3-10 meter), die in of op het voertuig geplaatst worden. De antenne(s) detecteert RFID-tags die door werklieden in hesjes of helm gedragen kunnen worden of geplaatst kunnen worden op objecten op de bouwplaats. Wanneer een tag gesignaleerd wordt in de detectiezone, ontvangt de bestuurder van het voertuig automatisch een visuele en akoestische waarschuwing via de regeleenheid in zijn cabine. Ook degene die een tag draagt wordt middels een trillend signaal gewaarschuwd dat er een voertuig nadert. 

Naast de VibraTag, die door personeel gedragen wordt, kan er ook een AssetTag in een veiligheidspion worden geplaatst. Zodoende kun je met verschillende pionnen een gebied markeren waarbinnen geen voertuigen mogen rijden of mensen mogen lopen. ‘’We hebben recentelijk een test gedaan op het vliegveld, waarbij men zones wilde creëeren nabij het vliegtuig, zodat bijvoorbeeld een voertuig met koffers niet te dicht bij de vleugel in de buurt komt. 

Het systeem registreert gebeurtenissen en slaat deze op, inclusief tag-detecties en helpt de bestuurder om op het nippertje aanrijdingen of botsingen te voorkomen. De informatie wordt via wifi naar de cloud verzonden. De informatie kan worden uitgelezen via het ZoneSafe Dashboard, het beheersysteem dat samenwerkt met de ZoneSafe voor identificatie, bewaking en registratie van alle tag-activiteit. 

Een heel mooi systeem, want behalve de bouw, is dit product ook zeer interessant voor logistieke bedrijven als magazijnen, afvalverzamelplaatsen, distributiecentra, productiehallen’, aldus Slijkhuis.  

Over Brigade Electronics
Brigade Electronics is dochteronderneming van het Engelse Brigade Electronics Group Plc uit Engeland. Van eenmanszaak is Brigade uitgegroeid tot wereldwijd leverancier met dochterondernemingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, USA en Canada. Er werken inmiddels meer dan 250 werknemers bij Brigade en met meer dan 45 jaar ervaring mag zij zich terecht specialist in voertuig veiligheid noemen.  

Voor meer informatie:
Brigade Electronics bv
Ambachtstraat 8, 7587 BW de Lutte, Nederland
Tel. 0541 – 53 18 01
info@brigade-electronics.nl
www.brigade-electronics.nl