Cast4All en Xemex bieden totaaloplossing voor monitoring van alle energiestromen

180
bouwmagazine-advertentie-energie-montering-bouw

Zonnepanelen, warmtepompen, PVT, BENG, laadpalen, thuisbatterijen: steeds meer sensoren die niet alleen met elkaar moeten kunnen communiceren maar ook richting de installateur, exploitant en de eindgebruiker. Wie begrijpt dit nog ? Om die reden is een keuze voor het onafhankelijke energiemonitoring platform van Cast4All en Xemex een logische, en vooral betrouwbare oplossing.

De energie transitie beslaat intussen een groot deel van onze economische motor. Hierin zitten vele elementen, en het lijken er iedere dag zelfs meer te worden. De vele installateurs en gebouwenbeheerders zien wel de wettelijke eisen op dit vlak, maar zien zich voor de moeilijke taak gesteld om gemaakte energieprestaties op te volgen.

Met recht mogen Xemex en Cast4All zich inmiddels marktleider noemen op het vlak van energiemonitoring. Meer dan 100.000 installaties worden intussen iedere dag gemonitord.

Hoe dat gebeurt?
a)  De informatie uit de elektriciteits-, water-, gasmeter, P1 poort, zonnepanelen omvormer, warmtepompen, PVT, BENG, laadpalen, thuisbatterijen wordt door Xemex hardware uitgelezen. Dit kan door ofwel de werkelijke energieopbrengst te meten (MiD gecertifieerde meter) wat verplicht is indien men wil kunnen afrekenen, ofwel door de omvormer of apparaten rechtstreeks uit te lezen via de aanwezige communicatiepoort (bvb RS485/Modus) waardoor vaak nog andere parameters kunnen worden uitgelezen die voor de installateur bijkomende informatie levert.
b)  Deze data wordt via de landelijke mobiele GSM-netwerken (via GPRS of LTE-M communicatie) op een beveiligde manier verstuurd naar het Single Independent Monitoring PLatform (SIMPL) van Cast4All.
c)  Deze data wordt via een API verstrekt aan de installateur of gebouwenbeheerder waardoor deze op detailniveau inzage heeft in alle gegevens, en rapporten en alarmen krijgt over de prestaties van de installatie.

Grote voordelen voor deze gebruikers zijn:
–  Onafhankelijk van het internet van de bewoner. Het gebruik van de landelijke mobiele GSM-netwerken zorgt ervoor dat de installateur niet enkel onafhankelijk is van het internet van de bewoner om data op te ontvangen maar biedt eveneens de mogelijkheid om op afstand in te loggen in de apparaten die hiervoor geschikt zijn. Zo moet de installateur zich niet meer verplaatsen om bvb updates te doen
–  Zeer lage communicatiekost met volledig landelijke dekking. Betrouwbare en veilige communicatie voor slechts € 0,10 per maand).
–  Snel en makkelijk te installeren. Het zijn voor de installateur eenvoudig te plaatsen systemen zonder dat er specialisten aan te pas moeten komen. Kostbare tijd wordt vaak verloren met het configureren van netwerken, instellen van paswoorden en ga zo maar door. Een smartphone en de Cast4All Connect app doet al het werk.
–  Alle energiestromen (elektriciteit, warmte, gas) en omgevingsparameters (temperatuur, CO2, vochtigheid, enz) in één enkel platform. Hierdoor moet de installateur niet meer inloggen per merk/apparaat en krijgt hierdoor een uniform overzicht van alle installaties en service prioriteiten.
–  Prestatie-analyses en rapportering. De installateur kan zowel verwachte of afgesproken waarden invoeren en wordt gealarmeerd indien een bepaalde drempel wordt overschreden. Daarnaast zijn er ook algoritmes beschikbaar die automatisch de prestatie van PV-panelen opvolgt en de installateur informeert als er afwijkingen optreden.
–  Bewezen technologie. De enorme kennis die wij meebrengen vanuit de slimme meter technologie, waarbij we ruim 3 miljoen slimme meters in Nederland van onze technologie hebben voorzien.
–  Het service contract als extra inkomstenbron voor de installateur!

Wil je meer informatie hoe onze software en hardware kunnen bijdragen om uw energiemonitoring-vraagstuk op te lossen? Bezoek onze websites www.xemex.eu en www.cast4all.com of contacteer een van onze partners.