Grou – Door middel van 1750 zonnepanelen op het dak van Houtskeletbouwer De Mar kunnen in het najaar circa 150 woningen in Grou genieten van dit nieuwe zonne-energie systeem.

Het zonne-energie systeem wekt maar liefst 500.000,- kWh per jaar op en levert zodoende circa 200% van het eigen verbruik. Hiermee voorkomen wij een uitstoot van 325.000kg CO2. Als je dit systeem in oppervlakte uitdrukt omvat dit circa 4650 m2. Houtskeletbouw specialist De Mar heeft momenteel 6 heftrucks, twee hoogwerkers en een veegmachine op elektrische energie in de fabriek. Een mooie ontwikkeling voor het op duurzaamheid gerichte bedrijf, dat houtelementen voor nieuwbouwwoningen voor heel Nederland fabriceert. Compleet geïntegreerde wanden, daken, vloeren, casco’s en dakkappellen worden door De Mar prefab geproduceerd. Voor villa’s, cascobouw, vrijstaande nieuwbouw, maar ook voor seriematige woningbouw.

De Mar wil doorgroeien naar een geheel elektrische en gasloze onderneming. Eén van de duurzaamheidgedachtes van deze voorloper in de markt. “We zijn voor onze partners continu op zoek naar slimm(er)e en duurzame (circulaire) oplossingen, waarbij het prefab produceren van een huis in één dag de ultieme uitdaging is”, zegt algemeen directeur Klaas Droog.

De installatie werkzaamheden van de extra zonnepanelen op het pand in Grou starten nog voor de bouwvak. Rond september zullen de zonnepanelen reeds in gebruik worden genomen. De huidige aanvulling van de zonnepanelen is een uitbreiding op de al bestaande zonnepanelen op het dak van De Mar, waar sinds 2011 circa 37500 kWh per jaar opgewekt wordt. Hiermee hebben wij  een uitstoot van 200.000,- CO2 voorkomen. Dit Kwh staat gelijk aan 10 huishoudens. Kijk voor meer informatie over De Mar op www.demar.nl.