KSB 100 jaar actief in Nederland

1163

Juni 2019 – Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ aan de Leidsegracht in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland verwierf. Het bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

 

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Omstreeks de 50-er jaren zijn diverse stations uit die oude tijd in opdracht van Rijkswaterstaat ontmanteld en/of vervangen.

 

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de 30-er jaren verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen. De betreffende verkooporganisaties in Nederland werkten op collegiale basis met wisselend succes samen.

 

Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten en kon weer aan de vraag naar onderdelen worden voldaan. Hiervoor werd de nog bestaande Amag Hilpert importeur actief ingeschakeld en vervolgens in 1958 overgenomen. Nieuwe pompenseries werden ontworpen.  De Nederlandse industrie kwam weer op gang. Vele leveringen aan alle takken van industrie, scheepvaart en openbare nutsbedrijven volgden. Met een goed gevulde orderportefeuille kon KSB Nederland dan ook in 1958 van start gaan.

 

In 1964 werd de vestiging in Zwanenburg in gebruik genomen. In eerste instantie als service-/ reparatiewerkplaats waar ook pompen werden samengebouwd. In 1968 volgde in Zwanenburg de nieuwbouw van het KSB kantoorgebouw. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe, state-of-the-art servicewerkplaats in gebruik genomen. Door de jaren heen is de leidende positie van KSB verder uitgebouwd met innovatieve producten en hoogwaardige service.

 

Tegenwoordig, 100 jaar na de eerste stappen op de Nederlandse markt, zetten circa 70 medewerkers zich dagelijks in voor de beste service voor klanten, omvangrijke dienstverlening en verkoopadvies. Om klanten op locatie optimaal te kunnen bedienen, beschikt KSB Nederland ook over een uitstekend servicenetwerk met werkplaatsen in Zwanenburg en Heinenoord.

 

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd.