Vandaag de dag heeft de GPS-technologie, in combinatie met mobile computing, een enorme impact op de manier waarop we werken. Zo wordt in de bouwsector met een robuuste Panasonic Toughbook in combinatie met GPS-technologie grote nauwkeurigheid in het bouwproces gerealiseerd. Van het eerste onderzoek en het ontwerp van de bouwsite tot de werkzaamheden ter plekke en de oplevering van het project: in elke fase van het bouwproces is het gebruik van geotagged foto’s van onschatbare waarde om tijd en kosten te besparen en de kwaliteit te verbeteren.

Geotagging is het proces van het toevoegen van geografische identificatiemetadata aan media – zoals een foto of video – om de specifieke locatie die in het beeld is vastgelegd duidelijk te identificeren. In de onderzoeks- en ontwerpfase kunnen met behulp van een computersysteem geotagged foto’s van specifieke punten of vaste objecten op de locatie worden genomen. De informatie van deze geotagged foto’s wordt vervolgens opgenomen in de CAD- of BIM-documentatie voor de site.

inmeten-via-geotagging-panasonic-thoughbook

Idealiter worden op gezette tijden nieuwe geotagged foto’s gemaakt om de voortgang van het project vast te leggen. Enerzijds voor rapportage- en feedbackdoeleinden, anderzijds om aan te tonen dat aan contractuele verplichtingen wordt voldaan. Daarnaast zijn geotagged foto’s zeer waardevol voor het vastleggen van de details van de infrastructuur voor toekomstige referentie. Denk hierbij aan werkzaamheden die ondergronds zijn uitgevoerd of aan leidingen die in de muren van een gebouw zijn verwerkt en na oplevering niet meer zichtbaar zijn. Via geotagging kunnen deze werkzaamheden in kaart worden gebracht, waardoor bij eventuele reparaties op basis van de geotagged foto’s goed te zien is waar de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Deze informatie is zeer waardevol wanneer de opdrachtgever het voltooide project uiteindelijk aan het facilitaire team overdraagt.

Alle robuuste notebooks, tablets en handheld apparaten met camera’s van Panasonic kunnen geotagged foto’s leveren met behulp van hun standaard GPS-systemen. Voor die specialistische toepassingen, waarbij nog meer geavanceerde precisie vereist is, biedt Panasonic een optionele, geïntegreerde U-Blox professionele GPS-unit voor gebruik met de Window-besturingssystemen.

efficient-werken-bouwsector-panasonic-thougbook

Panasonic: