Doka klimbekisting voor kern project Terrace Tower

bouw

Opmerkelijk ontwerp voor hoofdkantoor Het nieuwe gebouw op de kop van de Zuidas telt 13 verdiepingen en 2 parkeerverdiepingen in de kelder. Het gebouw - van de hand van het Deense architectenbureau BIG – is in totaal 58 meter hoog. Verspreid over de verdiepingen bevinden zich ruim 16.000 m2kantoorruimte en zo’n 3.500 m2 parkeeroppervlak.

De Amsterdamse Zuidas bruist – in tal van opzichten. Liefhebbers van fraaie bouwtechniek kunnen hier dagelijks hun hart ophalen. Niet voor niets is Doka aan de Zuidas op verschillende plaatsen actief met fraaie resultaten als gevolg. Een voorbeeld daarvan wordt in Q4 2020 opgeleverd: Terrace Tower. De kern hiervan werd gerealiseerd met een Doka klimbekistingsoplossing.Het gebouw valt op dankzij een uitkragend ontwerp aan de zuidzijde. De uitkraging neemt trapsgewijs toe waardoor verspringende daken ontstaan die een terrasfunctie met tuin krijgen. In een later stadium zal hierdoor een overdadig groene omgeving ontstaan die de vloeiende vorm van het gebouw nog meer benadrukt. Het overhellende ontwerp zorgt voor een bijzondere constructie. Het gebouw kent een zware, versprongen, betonnen kern met trekkolommen aan de ene zijde, en aan de andere zijde een vakwerkconstructie waaraan de verdiepingen hangen.[caption id=”attachment_213078” align=”alignnone” width=”850”] Fotografie Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren[/caption]

Doka als bekistingspartner JP van Eesteren nam de bouw van Terrace Tower voor haar rekening. Voor het ruwbouwwerk koos het bedrijf daarbij voor Doka als bekistingspartner. In eerste instantie ging het daarbij om de levering van de Framax paneelbekisting voor de buitenwanden van de kelder. Voor de kern ontwikkelde Doka een speciale oplossing. De kern begon tegelijk met de bouw van de kelder op verdieping -2. Voor dat onderste deel van de kern werd Top50 wandbekisting gebruikt. De eerste levering hiervan bedroeg 508 m² die tot en met de eerste verdieping werd ingezet. Naast de bekisting voor de kelderwanden werd ook gebruik gemaakt van een Doka rondkist waarmee de toeritwanden naar de kelder werden gerealiseerd.


Verspringende kern Opmerkelijk aan de kern is de verspringende uitvoering, waardoor deze zich naar een andere aslijn verplaatst. De kern begint op de -2 van de kelder en wordt doorgebouwd tot de 2e verdieping. Hierna werd de bekisting van de kern tijdelijk vergroot tot maar liefst 798m2. Het feit dat de bekisting zich naar een andere aslijn verplaatste in combinatie met de aansluitende staalconstructie vormde een bijzondere uitdaging voor het bouwteam.


Op de derde verdieping werd de kern kleiner; vanaf de vierde verdieping kon de kern tot en met de 13e verdieping omhoog worden gebracht. Het traject naar het hoogste punt van het gebouw werd in 16 fases gerealiseerd met de Doka MF240 klimbekisting.


Ervaren en bewezen partner De MF240 klimbekisting vergt een ervaren betononderaannemer. Er werd een bewezen partner gevonden in Slaman en Vos dat mede verantwoordelijk was voor het ruwbouwproces. Door een nauwe samenwerking tussen Doka en Slaman en Vos konden beide bedrijven ook hier weer een mooi, complex gebouw neerzetten in een totale ruwbouwtijd van slechts 48 weken. Momenteel wordt gewerkt aan de afbouw; de oplevering staat gepland in Q4 2020.


[caption id=”attachment_213077” align=”alignnone” width=”850”] Fotografie Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren[/caption]
meer info over doka: www.doka.nl
 
 
Meer bouwprojecten lezen van Doka?