|
| 3D-bouw-ierse-fabriek-bouw-gebouwen|

Iers leiderschap in modulaire bouw door innovatie in crisistijd

bouw
Klanten willen grootschalige bouwprojecten kunnen voelen en meemaken. Zeker als die worden gebouwd in een Ierse fabriek, om vervolgens als bouwpakket wereldwijd verscheept te worden. De coronacrisis dwong een conservatieve sector tot verregaande innovaties, zo ook Modubuild. “We hebben begin februari 2020 al anticyclisch geïnvesteerd”, zegt Modubuild-oprichter Kevin Brennan.
Een virtueel bouwproces “Onze eerste beslissing tijdens de coronacrisis was om op grote schaal in nieuwe technologie te investeren. Interactieve ervaringen via virtual reality, augmented reality en 3D-camera’s geven klanten dezelfde ervaring voor de bouw van hun laboratorium, farmaceutische fabriek of datacenter,” zegt Brennan. In de praktijk betekent dit dat de ingenieurs van Modubuild virtual reality rondleidingen geven in de 4 hectare grote fabriek in Castlecomer. “Klanten kunnen van overal ter wereld inbellen voor een live verbinding met een medewerker in de Ierse fabriek. Zo kunnen ze alle onderdelen van hun project op afstand bekijken,” zegt Brennan.
Cruciale tijdwinst De grootste tijdswinst behaalt de Ierse constructeur echter met “building in house“. Een trotse Brennan legt uit: “Wij ontwerpen en produceren hightech modulaire gebouwen in onze eigen ultramoderne fabriek in Castlecomer, die we in grote modules verschepen naar locaties over de hele wereld. Door een cruciaal laboratorium in eigen huis te bouwen heeft een Aziatisch biofarmaceutisch bedrijf een jaar eerder een levensreddend vaccin op de markt gebracht. Normaal duurt de totale bouw wel 18 tot 24 maanden – nu werd in vijf maanden een operationele fabriek geëist. Dan moet je durven innoveren. En dat is ons gelukt. We hebben nu de ervaring om wereldwijd fabrieken en laboratoria een jaar sneller op te leveren.” Brennan deelt zijn opgedane kennis graag. “Er rust geen octrooi op kennis die de samenleving dient in tijden van crisis,” stelt hij.
Ankerpunt in Nederland Modubuild kent de Nederlandse markt inmiddels uitstekend. Het bedrijf bouwde in 2015 een eerste datacenter in Amsterdam met hulp van het handelsagentschap van de Ierse overheid, Enterprise Ireland. “Dat was voor ons echt een ankerpunt. Ieren en Nederlanders hebben veel gemeen, vooral in werkethiek en kennisontwikkeling. Vijf jaar later hebben we meer dan tien hightech modulaire gebouwen in Nederland neergezet: van ‘hyperscale’ en grote colocatie datacenters tot vooraanstaande farmaceutische bedrijven en laboratoria voor de internationale gezondheidszorg,” concludeert Brennan.
Naar Iers voorbeeld: open en innovatief Volgens Richard Engelkes, hoofd van Enterprise Ireland in Nederland, is Modubuild met recht een voorbeeld van de Ierse modulaire sector. “Met een open, innovatieve houding identificeren Ierse hightech bouwbedrijven nieuwe, geïntegreerde benchmarks. Deze zijn voor modulair bouwen lokaal, duurzaam en individueel gericht, wat leidt tot een unieke, één-op-één relatie met de klant.’’
Contact: Modubuild Nederland, +31 (0)23 799 3019 www.modubuild.net
|