Handige renovatietips voor 2024 en de komende jaren

bouw

Renoveren is een woord geworden dat veel wordt gebruikt en dan met name in relatie met het klimaat en verduurzaming. Natuurlijk is het belangrijk om te renoveren voor het klimaat en de meeste burgers zien daar ook het belang van in. Maar duurzame renovaties voer je niet alleen voor het klimaat uit, maar ook omdat je er zelf wat aan kunt hebben.

Een renovatie is immers goed voor het verlagen van de energiekosten, maar ook voor de esthetiek van je woning en natuurlijk voor veel andere zaken. Heb je plannen om te renoveren in 2024 of ergens in de toekomst? Renoveer dan verstandig.

Kies voor een nieuwe warmtebron

In vrijwel geen enkele nieuwbouwwoning worden nog gasleidingen aangelegd en dat komt omdat Nederland in 2050 van deze fossiele brandstof af wil. Een flinke uitdaging. Het jaar 2050 lijkt natuurlijk nog ver weg, maar de tijd gaat altijd sneller dan je denkt. Het alvast aardgasvrij maken van je woning is daarom een duurzame oplossing. Een waarvan je op dit moment ook al profijt van hebt. 

Dus als je nu nog een ‘ouderwetse’ warmtebron gebruikt, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk te investeren in een gasvrij en duurzaam alternatief. Ga bijvoorbeeld voor een mooie elektrische haard uit de collectie van Haardenexpert.nl

Het belang van een goede luchtkwaliteit in je woning 

Renoveren doe je niet alleen voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor het belangrijkste in je leven: je gezondheid. Een goede gezondheid is het fundament voor een gelukkig bestaan en daar draagt een gezond binnenklimaat aan bij. Helaas beseffen veel mensen niet dat ze leven in een ongezonde ruimte en daarom doen ze er ook weinig aan.

Toch kan dit serieuze klachten met zich meebrengen. Op de korte termijn kun je bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, droge keel, benauwdheid en een verstopte neus. 

Dit zijn vrij algemene klachten en om die reden zijn ze niet gemakkelijk te herkennen. Maar je kunt wel vrij snel herkennen of de klachten door je binnenklimaat komen. Slaap je bijvoorbeeld weleens bij je vriend of vriendin en merk je dat je dan ineens opstaat zonder verstopte neus? Dan is de kans groot dat je een slecht binnenklimaat hebt. 

Op de lange termijn kan een ongezonde binnenlucht zelfs zorgen voor infecties aan de luchtwegen, de ontwikkeling van astma en andere ernstige gezondheidsproblemen. 

Je had waarschijnlijk niet verwacht dat een ongezonde binnenlucht zo’n impact kan hebben. Investeren in een goed ventilatiesysteem is dan ook broodnodig. 

Renovatiewerkzaamheden op het dak uitvoeren 

Het dak is letterlijk en figuurlijk het fundament van je woning en gelijktijdig ook kwetsbaar. Met renovatiewerkzaamheden aan je dak voorkom je lekkages, terwijl simultaan de waarde van je woning stijgt.