Afbeelding

Glas vervangen: zo pak je het aan

bouw

Wil je een oud raam vervangen, je huis upgraden met energiezuinig glas of nieuwe ramen plaatsen als onderdeel van een bouwproject? Of je nu zelf thuis aan de slag gaat of een professionele bouwer bent, in beide gevallen kun je een mini hijskraan huren als er bijvoorbeeld kwetsbaar glas op grote hoogte geplaatst moet worden. Het is immers belangrijk om goed voorbereid aan de klus te starten en de juiste voorbereidingen te treffen. Als de te plaatsen ruit er eenmaal is, wil je de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit kunnen voeren. Wil je zeker weten dat je het juiste type glas kiest voor jouw project? En de aandachtspunten voor het plaatsen van glas goed op een rijtje hebben? Lees hier hoe je het vervangen van glas het beste aan kunt pakken!

Soorten glas

Er zijn verschillende typen glas beschikbaar, met variaties in eigenschappen, kwaliteiten en uiteraard ook in prijskaartjes. Voordat je aan de klus begint, is het goed om je te verdiepen in het soort glas dat je voor jouw project wilt gebruiken. Als je een speciaal type glas nodig hebt, zoals gehard, gelaagd of gekleurd glas, dan is de keuze waarschijnlijk al in een eerder stadium gemaakt. Maar voor meer standaard glas in woonhuizen is het goed om de meest gangbare opties door te nemen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Dubbel glas, oftewel isolatieglas, bestaat uit meerdere glasplaten met daartussen een isolerende en geluidswerende laag lucht of gas. HR-glas (hoogrendementsglas) is de verbeterde versie van standaard dubbel glas. Een aangebrachte metaallaag reflecteert warmte naar binnen en houdt deze binnen. HR+, HR++ en HR+++-glas gaan respectievelijk elk nog een stap verder in energiezuinigheid door de meerdere lagen metaalcoating en isolerende werking. 

Voorbereiden

Begin je voorbereidingen met het meten van de sponning, rekening houdend met de zogenaamde glasaftrek. Een sponning is namelijk niet altijd helemaal rechthoekig en je wilt voorkomen dat het nieuwe raam op plaatsen gaat wringen, dus trek ongeveer 5 millimeter bij enkelglas en 7 millimeter bij dubbelglas van de hoogte- en breedtemaat af. Vervolgens verwijder je het oude raam dat vervangen dient te worden, te beginnen met het loshalen van de kitrand. Schraap hiervoor met een stanleymes stevig langs de rand. Met een plamuurmes of beitel kun je de glaslatten loswrikken. Let er op dat je de bovenste lat als laatste loshaalt om te voorkomen dat de ruit uit de sponning valt. Haal dan met een nijptang de spijkers uit de latjes. Dan kun je het glas voorzichtig uit de sponning halen. Doe dit veilig door handschoenen te dragen, glaszuignappen te gebruiken en eventueel gebruik te maken van een tweede persoon of een hulpmiddel als een glaskar of hijskraan om het glas naar een veilige plaats te tillen. 

Glas plaatsen

Als de sponning eenmaal vrij is van spijkers, vuil en andere oneffenheden, kun je beginnen met het plaatsen van glasband voor de nieuwe ruit. Plaats dit aan de binnenkant van de sponning en aan de binnenkant van de glaslatten, zo’n twee tot vier millimeter van de rand. Zet twee glasblokjes onder in de sponning, die ervoor zorgen dat het vocht straks onder de nieuwe ruit kan weglopen. De blokjes moeten ongeveer de dikte hebben van de speling van de ruit in de sponning. Vervolgens kun je het glas plaatsen door dit met een hand op zijn plek te houden, terwijl je de bovenste glaslat bevestigt. Bevestig dan de zijkanten en als laatste de onderste glaslat. Als het glas geplaatst is, kun je het rondom goed aansluiten met kit en het kozijn verder naar wens afwerken.