Afbeelding

Adsorptiedrogers: de antwoorden op je belangrijkste vragen

bouw

Heb je een tijdelijk vochtprobleem of heb je voor specifieke werkzaamheden een droge ruimte nodig? Dan kun je een adsorptiedroger huren om de luchtvochtigheid naar een laag vochtniveau te krijgen. Een adsorptiedroger maakt gebruik van het vochtadsorberend vermogen van stoffen als silicagel en lithiumchloride, die op een roterend keramisch wiel worden geïmpregneerd. Hierdoor wordt de vochtige lucht uit de ruimte geblazen. Het hygroscopische materiaal in de adsorptiedroger neemt het vocht op, waardoor droge lucht ontstaat en weer terug de ruimte in geblazen wordt. Maar in welke situaties gebruik je een adsorptiedroger? Wat is het verschil met vergelijkbare droogtechnieken? En in welke situaties kun je beter geen adsorptiedroger gebruiken? Lees hier het antwoord op drie veelgestelde vragen over de adsorptiedroger, zodat je het juiste droogapparaat kunt kiezen voor jouw project!

Hoe kun je een adsorptiedroger gebruiken?

Adsorptiedrogers kunnen in veel verschillende situaties worden ingezet om te helpen met ontvochtigen. Zo worden ze gebruikt bij het produceren van vochtgevoelige producten zoals voedsel, of bij het bewaren van kwetsbaar archiefmateriaal. In de farmaceutische industrie kunnen adsorptiedrogers worden ingezet om vocht bij medicatie weg te houden en ook in de bouw of voor schildersbedrijven zijn ze een effectief hulpmiddel om natte ruimtes en oppervlakken snel te drogen en de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. De adsorptiedroger is bij lage temperaturen zeer effectief en verbruikt dan relatief weinig stroom - in tegenstelling tot de compressor luchtontvochtiger, die bij hogere temperaturen (boven de 20 graden) beter tot z’n recht komt. Bedenk bij de keuze voor een droogapparaat dan ook na over de toepassing, de te drogen oppervlakte (zodat je capaciteit en vermogen kunt bepalen) en dus ook over de algemene temperatuur in de ruimte.

Wat is het verschil tussen een adsorptiedroger en andere drogers?

Als je de luchtvochtigheid onder de 50% wilt houden, als het in de ruimte koud is, of als je een droger buiten wilt zetten die droge lucht door kanalen naar binnen blaast, dan is een adsorptiedroger de beste keuze. Bij de droogspecialist zie je dan ook dat dit type drogers veel gebruikt wordt in onder andere de bouw, chemie, voedselindustrie en musea. Adsorptiedrogers zijn het meest geschikt voor het bereiken van een lage RV, bij zeer lage omgevingstemperaturen of als er (bijvoorbeeld wegens veiligheidsvoorschriften in opslagtanks of onderzeeërs) een buitenopstelling noodzakelijk is. Adsorptiedrogers kunnen het dauwpunt een stuk lager brengen dan bijvoorbeeld koeldrogers. Een koeldroger kan niet lager drogen dan tot een temperatuur waarop het vocht bevriest, waardoor het niet meer kan worden afgescheiden. Een adsorptiedroger heeft geen beperking en kan tot dauwpunten lager dan -40°C drogen. Het verschil met een condensdroger zit hem vooral in de toepassing. Condensdrogers zijn ideaal voor het snel drogen in grote ruimtes van huizen en gebouwen om bouwschade te voorkomen. Ze zijn handig bij dingen zoals het drogen van gladde vloeren, pleisterwerk en schilderklussen.

Wanneer kun je beter geen adsorptiedroger gebruiken?

Voordat je een adsorptiedroger gebruikt, is het belangrijk om de omgeving te inventariseren en zo nodig maatregelen te treffen. In ruimtes waar door negatieve druk dingen zoals deeltjes, gas of rook naar binnen gezogen kunnen worden, is het geen goed idee om een adsorptiedroger te gebruiken. Dit kan namelijk problemen veroorzaken met schoorstenen, ovens of vergelijkbare apparaten. Ook plekken waar explosiegevaar is of waar agressieve stoffen in de lucht zitten door chemicaliën, of plekken met een zuurgraad (pH-waarde) lager dan 7,0 of hoger dan 7,4 kun je beter vermijden. Dit geldt ook voor binnenzwembaden, ruimtes met veel zout in de lucht (meer dan 1%), lucht die met ozon is behandeld, veel oplosmiddelen of veel stof. Nu heb je het antwoord op drie belangrijke vragen over het gebruik van adsorptiedrogers!