Afbeelding

Fristads lanceert eerste circulaire product

bouw

De Zweedse werkkledingfabrikant Fristads heeft de code voor circulaire productie gekraakt door een sweater te maken die deels is gemaakt van afgedragen Fristads-kleding. Door vezels van oude kledingstukken te hergebruiken en hiervan nieuwe te maken, wordt niet alleen de hoeveelheid afval verminderd, maar is er ook minder nieuw materiaal nodig.

“We werken al jaren aan het verminderen van de milieu-impact van onze productie, maar we zien ook de noodzaak in van innovatieve closed-loop oplossingen nadat het kledingstuk versleten is. Het aanbieden van circulaire producten in ons assortiment is een belangrijke mijlpaal op weg naar een duurzamere productie en zorgt ervoor dat we onze voorsprong behouden als het gaat om het leiden van de werkkledingindustrie op het gebied van duurzaamheid,” aldus Anne Nilsson, Director of Marketing and Sustainability bij Fristads.

Het eerste circulaire Fristads-product is een sweater die vervaardigd is van 15 procent closed loop vezels, gemaakt van ingezamelde, afgedragen Fristads-kleding. Om de nieuwe stof te maken, is het ingezamelde materiaal in kleine stukjes versnipperd en tot vezels verwerkt. De closed loop vezels worden vervolgens vermengd met andere vezels om er garen van te maken.

“Het aandeel circulaire vezels in het eindproduct is zorgvuldig gekozen om onze hoge kwaliteit te waarborgen. Ons doel is om het aandeel closed loop vezels in de loop van de tijd te vergroten, naarmate we onze circulaire oplossing verder ontwikkelen”, aldus Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material bij Fristads.

Het eerste circulaire product zal een Environmental Product Declaration (EPD) hebben, waarin staat hoeveel de milieu-impact wordt verminderd door bestaande vezels te gebruiken om nieuwe vezels te maken.

Blauwdruk voor recycling van werkkleding
De lancering van dit eerste circulaire product is het resultaat van bijna drie jaar hard werken om de optimale oplossing te vinden voor het waarborgen van de verschillende stromen in het proces en de kwaliteit van het materiaal.

“Het is een hele reis geweest om ervoor te zorgen dat aan al onze eisen werd voldaan en we hebben veel geleerd tijdens het proces. Dat we nu eindelijk ons eerste product van circulaire vezels kunnen lanceren, is een erkenning van ons harde werk en een belangrijke stap voor ons in ons streven om onze impact op het milieu te verminderen”, aldus Lisa Rosengren, Head of R&D Raw Material bij Fristads.

De eerste circulaire productontwikkeling van Fristads begon in 2021 toen een poloshirt gedeeltelijk werd gemaakt van afgedankte kledingstukken van een van de klanten van Fristads in Nederland. Via een gezamenlijk proefprogramma werden afgedragen poloshirts ingezameld en gerecycled tot nieuwe kledingstukken, waardoor de kringloop van een deel van de Fristads productie effectief werd gesloten. Het recyclingproces voor het project werd in 2022 gecertificeerd, waardoor Fristads de eerste kledingproducent in de regio is die de traceerbaarheid van gerecyclede closed-loop grondstoffen voor een specifieke klant kan garanderen. Het Nederlandse model zal dienen als blauwdruk voor het implementeren en opschalen van recycling op alle Fristads markten.

Het eerste circulaire artikel van Fristads zal dit voorjaar te vinden zijn op fristads.com.

Open-loop versus closed-loop textielrecycling
De termen open-loop en closed-loop worden soms gebruikt om twee verschillende soorten recyclingstromen te omschrijven. In een open-loop stroom wordt textiel ingezameld en verwerkt tot andere producten, bijvoorbeeld vulling voor auto-interieurs, bouwmaterialen of isolatie. In een closed-loop stroom wordt het textiel verwerkt tot nieuwe vezels die worden vermengd met andere materialen en gebruikt voor de productie van nieuwe kleding, waardoor een circulaire productie ontstaat.

Hoe de cirkel wordt gesloten
Zo ziet het proces van het sluiten van de kringloop er stap voor stap uit.

Afgedragen werkkleding verzamelen. Oude Fristads-kleding wordt opgehaald bij de klant en gesorteerd in een recyclingcentrum.

Voorbereiding van het materiaal. Het materiaal wordt voorbereid door het in kleine stukjes te versnipperen en er vezels van te maken.

Het garen maken. De vezels worden vermengd met andere vezels om er garen van te maken dat voor 15 procent uit closed-loop vezels bestaat.

Het maken van nieuw materiaal. Het garen wordt gebruikt om nieuwe stof te maken.

Het uiteindelijke product maken. Van deze stof worden nieuwe producten gemaakt, deels van gebruikte werkkleding.

Topics: Duurzaamheid

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding