Wanneer je in een slecht geïsoleerd huis woont, gaat veel van de warmte die je in je huis hebt verloren. Hierdoor betaal je meer aan verwarmingskosten en zullen energiezuinige verwarmingssystemen zoals warmtepompen minder effectief zijn. Een belangrijke eerste stap om je huis goed te verwarmen, is te zorgen voor goede isolatie. Een kleine, makkelijke optie is door gewoon een warm vloerkleed neer te leggen, maar er zijn ook blijvende renovaties die je kunt uitvoeren. Veel huizen zijn momenteel onvoldoende geïsoleerd. Een betere isolatie brengt veel voordelen met zich mee, dus laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.
Isolatie als eerste stap Of je nu een centrale verwarming of een lekker jute vloerkleed hebt, je moet je huis altijd goed isoleren als je streeft naar een energiezuinige woning. Zelfs met een efficiënt verwarmingssysteem zal een slecht geïsoleerd huis nog steeds veel warmte verliezen. Het is goed om te weten dat veel huizen nog steeds onvoldoende geïsoleerd zijn. Er wordt dus enorm veel energie verspild. Dakisolatie voor energiebesparing Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in huis. Het wordt sterk aanbevolen om met dakisolatie te beginnen, omdat tot wel 30 procent van de warmte in een huis via een slecht geïsoleerd dak kan ontsnappen. Door het dak goed te isoleren, kan dit warmteverlies aanzienlijk verminderd worden. Hierdoor wordt je huis energiezuiniger en dalen je energiekosten. Dit kan zelfs leiden tot een energiebesparing tot wel 10 procent.. Muren en vloerisolatie Naast het isoleren van het dak is het ook belangrijk om de muren en vloeren van je huis te isoleren. Vloerisolatie of isolatie in de kelder is een slimme zet omdat het voorkomt dat de kou van onderaf omhoog komt. Dit kan je tot wel 10 procent aan energiebesparing opleveren. De isolatie van buitenmuren kan zelfs nog een grotere besparing van ongeveer 20 procent opleveren. Als je muren een lege ruimte hebben (spouw) van minstens 5 centimeter dik, is spouwmuurisolatie een goede keuze. Als dat niet het geval is, kun je de muren aan de binnen- of buitenkant isoleren. Betere beglazing Een andere manier om energie te besparen in je huis is door de ramen te verbeteren. Veel huizen hebben nog steeds oud dubbel glas dat niet goed isoleert. Het is een goed idee om hoogrendementsglas te kiezen als een upgrade. Dit soort glas verhoogt de temperatuur aan de binnenkant van het raam en kan je tot 15 procent besparing op je energierekening opleveren, afhankelijk van de grootte van de ramen. Er is zelfs driedubbel glas dat zelfs nog meer energie kan besparen. Maar let op, als je hoogrendementsglas of driedubbel glas wilt installeren, kan het zijn dat je ook de ramen zelf moet vervangen. Dit kan weer in de kosten lopen.Bobcat bouwt nieuwe fabriek in Mexico
De hybride binnenwarmtepomp: pasklaar energiesysteem dat bestaande woningen duurzaam verwarmt en ventileert


De complete afbouwsector komt samen op Afbouw Vakdagen
Op 8 en 9 november 2023 vindt de eerste editie van Afbouw Vakdagen plaats in Evenementenhal Gorinchem. Dit is het enige vak evenement voor de complete afbouwbranche in Nederland, waar product en ontmoeten centraal staat. In samenwerking met de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) wordt daarnaast een kennisprogramma opgezet voor de professional. Op Afbouw Vakdagen staan leveranciers, groothandels, fabrikanten en distributeurs binnen de volgende hoofdsectoren: stukadoren, plafond & wand, vloeren & terrazzo, natuursteen, tegelzetten en schilders.
Eline Kuijsters, Marketing Event Manager bij organisator Easyfairs: “We hebben er enorm veel zin in! Het is altijd spannend hoe een lancering uitpakt, maar we zien heel veel animo in de markt en dat geeft veel vertrouwen. De aanmeldingen voor het event stromen binnen en er staan zo’n 100 deelnemers ingetekend op de plattegrond. Daarnaast zijn er mooie partijen die naast NOA met ons samen willen werken om een succes te maken van deze editie, zoals Volandis, het Neerlandsch Stucgilde en Bovatin. We krijgen zo een interactief, maar ook leerzaam programma voor de professional uit de afbouwbranche”.
Interactief en veelzijdig programma
Naast netwerken is er ook genoeg te beleven. Op het Kennisplein worden verschillende sessies georganiseerd waar je gratis aan deel kunt nemen. “We hebben veel presentaties over onderwerpen binnen de afbouwbranche (zoals veilig werken, de ontwikkelingen in de woningmarkt en duurzaam bouwen), maar op de eerste dag hebben we ook een Keynote die alles gaat vertellen over kunstmatige intelligentie. Super interessant om een kijkje in de toekomst te krijgen en wat dit voor de afbouwsector gaat betekenen!” Naast de sessies op het Kennisplein worden er op het Stuc Demoplein verschillende decoratieve technieken gedemonstreerd. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met het Neerlandsch Stucgilde. Tenslotte presenteert een selectie exposanten hun innovaties die genomineerd zijn voor de Afbouw Innovatie Publieksprijs. Bezoekers kunnen op het event stemmen welke innovatie in hun ogen het meest innovatief is voor de afbouwbranche. De winnaar wordt donderdag 9 november om 20:00 uur bekend gemaakt op het Kennisplein.
Speciaal voor ondernemers
Tijdens Afbouw Vakdagen wordt er aandacht geschonken aan ondernemers. Kuijsters: “Een groot gedeelte van de branche is zzp’er of ondernemer. Deze professionals komen voor andere uitdagingen te staan dan werknemers. Daarom hebben we op beide dagen bijvoorbeeld speeddatesessies waar je direct vrijblijvend een vraag kunt stellen aan partijen zoals een verzekeraar, een advocatenbureau, maar ook Volandis en NOA. Zo kom je als ondernemer laagdrempelig in contact met de mensen die jou kunnen helpen.”
Een nieuw leven voor oud gereedschap
Het event houdt zich niet alleen bezig met de nieuwste producten en innovaties, maar speelt ook graag een rol in het hergebruik van oude materialen. De organisatie slaat daarom de handen ineen met Stichting Tools to work en zamelt tijdens Afbouw Vakdagen gebruikt gereedschap in voor non-profit projecten in Afrika. Kuijsters: “Er komen in onze hal duizenden professionals samen die met zijn alle zoveel hand- en elektrisch gereedschap hebben liggen wat niet meer gebruikt wordt. Met soms simpele aanpassingen kunnen deze gereedschappen een grote impact maken voor mensen die graag een zelfstandig bestaan willen opbouwen.” Op beide eventdagen kan het gereedschap ingeleverd worden bij de stand van Tools to Work.
Laagdrempelige gesprekken
Op de beursvloer staat een groot aanbod van oplossingen en diensten binnen de verschillende hoofdsectoren. Zo’n 100 leveranciers, groothandels, fabrikanten en distributeurs presenteren én demonstreren de nieuwste producten. “Dit is hét moment om zowel je relaties de hand te schudden als bij nieuwe leveranciers een kijkje te nemen. We maken deze ontmoeting graag zo laagdrempelig mogelijk en hebben daarom een gratis hapje en drankje voor zowel de exposant als de bezoeker. Voor de werklieden die het overdag erg druk hebben, zijn we zelfs tot 21:00 uur geopend. En ben je NOA-lid? Dan is er op woensdagavond aansluitend nog een feestavond!”
Registreer je gratis
Via Bouwmagazine kun je met code MP2517 gratis een ticket bestellen voor jou en je collega’s. Ga naar www.afbouwvakdagen.nl, registreer en vul de code in.

Neem energieopwekking en -opslag in eigen hand
Netcongestie wordt een steeds groter probleem in Nederland. Leverancier en producent Huawei FusionSolar rolt bij verschillende bedrijven systemen uit waarmee ondernemers energie kunnen opwekken, opslaan, terugleveren of verkopen. Dit soort technologie is hard nodig, want geen ondernemer wil machines en andere energieverbruikers stil hoeven leggen door problemen met het centrale energienet.
Robert Jüdell is Senior Partner Development Manager bij Huawei Technologies Netherlands. “De komende maanden rollen we 35 grote projecten uit met batterijopslag. Deze bedrijven kozen eerder al voor plaatsing van zonnepanelen om zo een steentje bij te dragen aan de energietransitie. Ons systeem is modulair. Het is al mogelijk om vijf batterijen van 200 kWh parallel te schakelen en grotere batterijen zijn in ontwikkeling. Ook het bijplaatsen van panelen en omvormers is eenvoudig. En als je nog een stap verder wilt gaan, kun je ook laadpalen plaatsen en die ook aansluiten op het systeem. Ook die flexibiliteit bieden we.”
Grotere kans op aansluiting energienet
Zo helpt Huawei bedrijven om steeds onafhankelijker te worden van de centrale energievoorziening. “Als je een nieuw pand bouwt en een kleinere energievraag hebt doordat je voor een deel zelfvoorzienend bent, is de kans groter dat je toch aangesloten kunt worden op de bestaande energie-infrastructuur.” Het zijn nu vooral agrarische bedrijven en distributiecentra die hiermee aan de slag gaan. “Daar zien we de ondernemers die voorop lopen, maar onze oplossingen zijn geschikt voor elk soort onderneming dus ook voor bedrijven in de bouw en voor bedrijven met een minder grote energievraag.”
Meer balans op het net
Huawei richt zich niet alleen op bedrijven onafhankelijker maken van het elektriciteitsnet. “We kunnen ook een bijdrage leveren aan meer balans op het net. En dat is nodig, want in een deel van Nederland is het geen vijf voor twaalf meer, maar één voor twaalf.” Jüdell doelt op de knalrode gebieden in provincies met veel agrarische bedrijven zoals Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. En knalrood betekent een zeer grote kans op uitval. “Het is wachten op de politiek. Wat gaat die beslissen? Wordt het net verzwaard, en zo ja, op welke plekken? Komen er subsidies op installaties voor energieopwekking en -opslag?” Huawei verwacht een fikse groei in de vraag naar batterijopslag. “Want zolang het elektriciteitsnet niet uitgebreid wordt en bedrijven blijven groeien, ligt de oplossing in technische oplossingen zoals die van ons.”
Terugverdientijd batterij omlaag door energiehandel
Belangrijk onderdeel in zo’n technische oplossing is de batterij. De aanschaf daarvan is een flinke investering. “Door energie te verhandelen, kun je de terugverdientijd aanzienlijk verkorten. Voor veel ondernemers is de energiehandel een nieuw fenomeen. Daarom adviseren wij om dit uit te besteden aan gespecialiseerde partijen die ervaring hebben met de day ahead-markt en de APEX. De prijsverschillen in megawatturen lopen flink uiteen en dat maakt investeren in een batterij aantrekkelijk. Want hiermee kun je energie bewaren tot de prijs gunstig genoeg is voor verkoop of terugleveren.”
Veiligheid
Huawei voldoet met elk batterijsysteem aan de Europese veiligheidsvoorschriften. “Batterijen bevatten lithium dus kiezen wij voor een kant-en-klare module inclusief koel- en blussysteem. Het kalibreren gaat automatisch en dankzij Artificial Intelligence leert het systeem hoe de batterij gebruikt wordt. Het systeem anticipeert daarop door te zorgen dat de batterij op de juiste momenten vol zit. Er is minimaal onderhoud nodig. Het enige waar je als ondernemer of vastgoedeigenaar voor moet zorgen is een degelijke fundering waar de installateur de batterij op kan plaatsen.”
Huawei in het kort
Huawei produceert en levert wereldwijd slimme energieplatforms. Het bedrijf is wereldmarktleider in omvormers en actief in ruim 180 landen. De kennis die het opdoet in landen die qua energietransitie ver zijn, zoals Noorwegen, neemt het mee naar landen als Nederland. In Noorwegen is bijvoorbeeld al 90 procent van de nieuw verkochte auto’s elektrisch. Huawei werkt samen met ontwikkelaars en installatiepartijen en levert totaaloplossingen voor energiemanagement inclusief laadpalen.
Energiebesparende verbouwing: 3 tips!
Denk je eraan om je huis te verbouwen en wil je graag energie besparen? Dat is een goede keuze! Energiebesparende renovaties zijn aanpassingen aan je huis die ervoor zorgen dat je minder energie verbruikt en dus geld bespaart, bijvoorbeeld door je dak beter te isoleren of door de beste cv ketels te installeren. Hier zijn 3 verbouwingen waarmee je energie kunt besparen!
Dakisolatie Dakisolatie is een slimme investering die je flink wat geld kan besparen. Elk jaar kun je honderden euro’s in je zak houden, en dit bedrag groeit met de tijd. Als je dak niet geïsoleerd is, gaat er jaarlijks ongeveer 13 liter stookolie per vierkante meter verloren. Bij een dak van 100 vierkante meter is dat een enorme verspilling van 1300 liter per jaar. Maar als je je dak isoleert, bijvoorbeeld met minerale wol, kun je dit verlies sterk verminderen, wat meestal leidt tot 25% tot 30% minder energieverbruik. Dat betekent dat je jaarlijks zo’n 350 tot 450 euro kunt besparen! Het is slim om te kiezen voor zo dik mogelijke isolatie, omdat dit op de lange termijn echt loont. De precieze dikte hangt af van het type isolatiemateriaal, en een isolatiebedrijf kan je hier persoonlijk advies over geven. Nieuwe cv-ketel Je zult het vast wel eens meemaken: je cv-ketel lijkt elke keer stuk te gaan en is eigenlijk gewoon versleten. Het lijkt misschien verstandig om hem telkens dure reparaties te laten ondergaan, maar dat is niet altijd de beste optie. Normaal gesproken gaan cv-ketels zo’n 12 tot 15 jaar mee, maar naarmate ze ouder worden, werken ze steeds minder goed. Je kunt daarom beter een nieuwe en zuinige cv ketel kopen. En er zijn nog meer redenen om hiervoor te kiezen. Je bespaart namelijk geld op je energierekening en zorgt voor een efficiënter systeem. Na verloop van tijd past je oude ketel misschien niet meer bij je behoeften en verbruiken oudere ketels meer gas, terwijl een moderne HR-ketel je tot wel €300,- per jaar kan besparen. Het is dus zeker de moeite waard! Zonnepanelen Tot slot kun je zonnepanelen laten installeren. Als je nadenkt over het plaatsen van zonnepanelen, wil je waarschijnlijk gewoon weten hoeveel energie ze gaan opwekken en hoeveel geld je daarmee kunt besparen. Dat is eigenlijk niet moeilijk. Je neemt gewoon het aantal zonnepanelen dat je wilt installeren en vermenigvuldigt dat met de hoeveelheid energie die elk paneel per jaar kan opwekken. Vervolgens doe je er 0,85 bij (dat is een correctiefactor voor de helling en richting van je dak), en tot slot vermenigvuldig je dit met de stroomprijs per kilowattuur (kWh). Zonnepanelen zijn in trek vanwege hun groene en voordelige manier van energie opwekken. Bereken de verwachte opbrengst om een slimme beslissing te nemen voor jouw woning. Wil jij duurzame verbouwingen doorvoeren? Denk dan eens na over deze 3 opties!Nationale Energie Week 2023 was groter en grootser dan ooit

Winterperiode brengt extra risico’s van diefstallen op bouwplaatsen met zich mee
Wie is er verantwoordelijk voor het egaliseren van een nieuwbouwwoning?
Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning, dan weet je natuurlijk dat er ook bij oplevering nog het nodige te doen valt. Waar je bij een bestaande woning vaak al voorzien bent in allerlei praktische zaken, moet je in een nieuwbouwwoning zelf nog nadenken over de kleur en type stopcontacten dat je wilt (laten) plaatsen. Een ander punt is de vloer. Uiteraard wordt de woning zonder vloer opgeleverd, maar is het wel goed om te weten of de betonnen vloer die is gestort, direct geschikt is om de daadwerkelijke vloer overheen te kunnen leggen. In de meeste gevallen dient de vloer namelijk eerst te worden geëgaliseerd, zodat alle oneffenheden worden verwijderd en de uiteindelijke vloer goed kan worden gelegd. Omdat er nog weleens discussie ontstaat over wie hier nu voor verantwoordelijk is, hebben wij het voor zover mogelijk voor je uitgezocht.
Het belang van egaliseren
Voor we verdergaan met het kijken naar de uiteindelijke verantwoordelijke, is het eerst goed om eens te kijken wat het belang nu eigenlijk is van egaliseren. Het egaliseren van een vloer is ontzettend belangrijk omdat het zorgt voor een vlakke en gladde ondergrond, wat zorgt dat de uiteindelijke vloer er mooi en vooral ook strak in komt te liggen. Een goed geëgaliseerde vloer voorkomt problemen zoals bobbels en kieren in de uiteindelijke vloer die wordt gelegd en verlengt daarmee ook de vloer. Een ander bijkomend voordeel, is dat egaline, zoals het materiaal heet waarmee het egaliseren wordt gedaan, ook een geluiddempende werking heeft zorgt voor een extra laag isolatie.
Verantwoordelijkheid bij de aannemer
In de meeste gevallen ligt de verantwoordelijkheid voor het egaliseren van een nieuwbouwwoning bij de aannemer. Deze is namelijk betrokken bij het hele bouwproces en heeft ook de juiste kennis om ervoor te zorgen dat de vloeren op de juiste manier worden geëgaliseerd. Het is natuurlijk niet bepaald prettig dat je huis wordt opgeleverd met een vloer die volledig onder de oneffenheden zit. Het voordeel van een aannemer, is dat ze vaak voor ieder specialisme wel een vakman in huis hebben. Dat houdt dus in dat ook het egaliseren wordt gedaan door een vloerspecialist, waardoor je zeker weet dat het goed gebeurt. Het uiteindelijk laten leggen van een vloer is natuurlijk volledig je eigen verantwoordelijkheid. Ben je nog op zoek naar een vloer, breng dan eens een bezoekje aan de vloerenwinkel Cavallo Floors, zodat je niet alleen zeker weet dat je de beste kwaliteit vloeren krijgt, maar je ook wordt geholpen met het maken van de beste keuze.
Weet wie waarvoor verantwoordelijk is
In veel gevallen is de aannemer verantwoordelijk voor het opleveren van een nieuwbouwhuis met een gladde vloer. Toch kan het zijn dat er in jouw geval specifieke afspraken zijn gemaakt en deze verantwoordelijkheid na oplevering bij jezelf ligt. Zorg er daarom dus ook voor dat je op voorhand precies weet wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat geldt niet alleen voor het laten egaliseren van de vloer, maar ook voor bijvoorbeeld het plaatsen van de CV ketel of tal van andere soortgelijke zaken.