Rookmelders per 1 juli 2022 ook in bestaande bouw verplicht

199

Vanaf 1 juli 2022 is in elke woning een rookmelder verplicht. In principe bestaat deze verplichting al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar zal door de nieuwe wetgeving dit ook verplicht worden voor bestaande woningen. De nieuwe wetgeving stelt dat op iedere verdieping een rookmelder dient te hangen. 

De nieuwe verplichting zorgt ook voor een aanpassing in het Bouwbesluit. Rookmelders worden verplicht voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw en daarmee wordt gehoor gegeven aan het advies van gemeenten om rookmelders voor elke woning in Nederland verplicht te stellen. Dit geldt voor besloten ruimtes en verblijfruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. Door de nieuwe verplichting zullen er naar schatting miljoenen nieuwe exemplaren aangeschaft dienen te worden. 

Levensreddend met een eenmalige investering
Uit onderzoek is gebleken dat een rookmelder met een levensduur van 10 jaar (incl. batterijen) gemiddeld €30 aan kosten met zich meebrengt. De installatie van rookmelders neemt ook slechts zo’n 30 minuten in beslag. Huiseigenaren van bestaande woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van rookmelders die voldoen aan alle eisen. Ook het onderhoud van deze rookmelders komt op het bordje van huiseigenaren. Bij huurwoningen komt de verantwoordelijkheid voor het ophangen van de rookmelders te liggen bij de verhuurder. Daarbij is de huurder wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. 

Extra veiligheid met slimme melders
Bij de plaatsing van rookmelders hoeft er niet altijd gekozen te worden voor een standaard rookmelder. Tegenwoordig zijn er ook slimme melders die specifiek aansluiten op de desbetreffende woonsituatie. Deze melders geven niet alleen een akoestisch signaal; bij rook, brand of extreme temperaturen kan je ook gebeld worden of ontvang je een push- of emailbericht op je telefoon, computer of tablet. Deze melding geeft direct informatie over de precieze locatie van het probleem. 

Gekoppelde rookmelders voorkomen brand bij je buren
Het koppelen van rookmelders in verschillende huizen kan ook uitkomst bieden bij een brand, zo wees een proef in het Twentse Borne enkele jaren geleden al uit. Op initiatief van buurtbewoners zijn toen in meerdere straten rookmelders aan elkaar gekoppeld. Dit zorgde ervoor dat ook andere buren konden ingrijpen, wanneer bewoners bij een brandmelding niet thuis waren. In korte tijd werd er zo meerdere keren brand voorkomen. ‘Wij zijn warm voorstander van het koppelen van rookmelders’, aldus Brandweer Nederland. 

Cijfers over woningbranden
Het aantal woningbranden is de afgelopen jaren gestegen. Tussen 2008 en 2017 kwamen er in Nederland gemiddeld 31 mensen om het leven door woningbranden. Uit gegevens van de Rijksoverheid blijkt dat in 2018 meer dan 72% van de Nederlanders beschikte over een rookmelder in huis. Door alle woningen in Nederland te voorzien van rookmelders op iedere woonetage, kan het aantal slachtoffers tot 18 teruggedrongen worden. Dit is afgelopen jaar vastgesteld in een risicoanalyse.