grindnest

Grindnesten, ze zien er niet alleen niet mooi uit, maar kunnen ook voor vochtproblemen zorgen of zelfs een bouwwerk minder stevig maken. Tref je een grindnest aan in beton? Dan kun je verschillende dingen doen om dit te herstellen.

Wat zijn grindnesten?
Misschien ken je de term grindnest nog niet, toch komen ze vaak voor. Op plekken waar beton is aangetast en openingen ontstaan, kan hier grind zichtbaar worden. Dit worden grindnesten genoemd. Het kan voorkomen dat ook het betonstaal deels bloot komt te liggen, waardoor dit kan gaan roesten. Dit ziet er niet mooi uit en ook kan de constructie hierdoor worden verzwakt. Daarnaast kunnen grindnesten vochtproblemen veroorzaken. Grindnesten ontstaan vaak doordat bij het maken van beton de fijne materialen, het cement en het zand, zich niet goed genoeg binden met het water. Daardoor blijven uiteindelijk de losse grind brokken over. Meestal wordt er, als dit gebeurt, te weinig cement of zand gebruikt of worden de materialen niet goed genoeg gemengd. Wil je vochtproblemen door grindnesten voorkomen? Dan kun je voor het maken van beton ook kiezen om gebruik te maken van waterdicht cement.

Hoe kun je grindnesten herstellen?
Het is essentieel dat, wanneer je er één tegenkomt, een grindnest wordt hersteld. Het is niet altijd zo dat een grindnest een constructie verzwakt, maar vaak zorgt deze wel voor vochtproblemen. Doordat beton erg compact is, is het goed bestand tegen water. Maar wanneer er een grindnest ontstaat, is de kans groter dat je last krijgt van vochtproblemen. Je kunt een grindnest op diverse manieren repareren. Zo kun je ze repareren door een injectie met reparatiemiddelen of door het grindnest uit te hakken en te herstellen met een reparatiemortel.

Voorkomen is beter!
Wanneer er grindnesten ontstaan kun je deze herstellen, maar beter is om ze te voorkomen. Grindnesten ontstaan vaak doordat de verhoudingen van het materiaal verkeerd zijn, het materiaal niet goed is verfijnd en gemengd, of door het gebruik van een amateur-uitrusting. Wil je grindnesten voorkomen? Dan is precisie bij het voorbereiden en bij storten van beton een must.