Zo installeer je smart toepassingen in een nieuwe woning

62

Steeds meer producten die we in huis gebruiken worden “smart”. Een smart televisie, smart verlichting, smart schakelaars of smart stekkers. Met smart producten kun je alles regelen via een app. Zo regel je snel en op afstand je alarmsysteem, de thermostaten, airco’s of de kachels. In dit artikel lees je alles over hoe jij een aantal smart apparaten kunt instellen in je nieuwe woning.

Een smart radiatorknop
Door middel van een slimme radiatorknop kun je de radiators afzonderlijk bedienen zodat de ruimtes in je huis afzonderlijk kunt verwarmen. In je kraan zit namelijk een motortje die de kraan open of dicht kan draaien. De slimme thermostaatkraan staat in verbinding met je smartphone en een smart thermostaat, die weer verbonden is met de ketel. Zo kun je via een app de temperatuur per ruimte regelen.

Smart thermostaat
Wanneer je een draadloze thermostaat hebt, stuurt de thermostaat radiografische signalen naar een ontvanger bij de cv-ketel. Deze ontvanger moet ook eerst aangesloten worden. Wanneer je thermostaat niet draadloos is moet er een extensie worden aangesloten op de huidige bedrading van je thermostaat. Via een app of op de thermostaat zelf kun je de temperatuur regelen. Wanneer je meerdere thermostaten installeert, kun je de temperatuur van de ruimtes afzonderlijk bedienen. Daarnaast kunnen deze thermostaten ook met elkaar communiceren. De thermostaten leren van je instellingen wanneer hij moet verwarmen. Daarnaast stemt het je verwarmingspatroon af op jouw situatie, wanneer je bijvoorbeeld thuis bent of niet.

Radiator ventilator
Een radiator ventilator is een kastje wat je op je radiator kunt bevestigen met daarin een aantal ventilatoren die gaan draaien zodra de verwarming aan staat. Doordat de ventilatoren draaien krijg je een snellere luchtcirculatie en warmt de ruimte dus sneller op. De radiatorventilator bevat een magnetisch metertje. Deze meet of je radiator warmer wordt dan 33 graden. Zo ja, dan gaan de ventilatoren van de SpeedComfort draaien.

Slimme verlichting
De smart verlichting gaat in de meeste gevallen samen met de smart schakelaars. Hierbij kun je op afstand het licht regelen. Zo zet het je lampen feller en zachter of stel je in dat je verlichting zich aanpast naar het daglicht. Je zou het zelfs zo kunnen regelen dat de ruimte detecteert of je in de buurt bent, en aan de hand daarvan het licht uitzet en de thermostaat aanpast.

Smart-technologie verandert snel en heeft vele mogelijkheden. Bekijk wat voor jou van toepassing is, wat jij handig vindt en dus ook echt gaat gebruiken.