Afbeelding

Zonnepanelen iets voor jou? De belangrijkste info op een rijtje

installatie
Duurzaamheid en besparen op energiekosten zijn in deze roerige economische tijd erg populair. Met zonnepanelen kun je ook besparen op je maandlasten. De aanschaf is even een uitgave, maar op den duur haal je er voordeel uit. Dit is wat je moet weten over zonnepanelen.
Welke soorten zijn er? Er zijn veel soorten zonnepanelen. Globaal zijn ze op te delen in drie soorten, namelijk zwarte monokristallijne zonnepanelen, blauwe polykristallijne zonnepanelen en amorf zonnepanelen. Zwarte zonnepanelen leveren over het algemeen de meeste energie op. De andere twee bieden minder rendement omdat ze minder snel energie opwekken, maar zijn wel voordeliger in aanschaf. De levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar.
Plaatsing zonnepanelen Voor zonnepanelen is een dak met een helling van ongeveer 20 tot 50 graden het gunstigst. Maar ook op een plat dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Het beste is een dak op het zuiden waarop weinig schaduw terechtkomt. Zo vangen de zonnepanelen de meeste zonne-energie op. Bij het plaatsen van de zonnepanelen op het dak, wordt ook een omvormer geïnstalleerd op je meter. Daarmee wordt de zonne-energie omgezet in stroom.
Betrouwbare installatiebedrijven Slechte zonnepanelen worden tegenwoordig niet meer verkocht, omdat ze moeten voldoen aan de geldende Europese kwaliteitsnormen. Let bij het kiezen van een installatiebedrijf  altijd op keurmerk Zonnekeur. Heeft de installateur dit keurmerk, dan is het bedrijf betrouwbaar en vakkundig in het plaatsen van de panelen.
Belastingvoordeel zonnepanelen Als je zonnepanelen bezit, lever je energie. Je produceert stroom voor jezelf, maar meestal ook aan het net. De Belastingdienst beschouwt je daardoor als ondernemer (ook al ben je in het dagelijks leven geen ondernemer). Dit maakt dat je in aanmerking komt voor btw-teruggaaf. Hiervoor moet je je eerst aanmelden bij de Belastingdienst met de zogeheten ‘opgaaf zonnepaneelhouders’.
Zonnepanelen niet standaard gedekt met een opstalverzekering Schade aan je zonnepanelen wordt niet standaard vergoed via je opstalverzekering. Met de opstalverzekering zijn je huis en alle spullen die eraan vastzitten verzekerd tegen schade. Maar zonnepanelen worden soms los op het dak gelegd (bij platte daken), of aan het dak vastgeklikt.
Ze zitten dan niet aan je huis vast en vallen daardoor niet altijd onder de opstalverzekering. Check dus altijd bij je verzekeraar of je zonnepanelen onder de dekking van je opstalverzekering vallen. Zo niet, dan zul je ze aanvullend moeten verzekeren.
Het hangt ook van de verzekeraar af of zonnepanelen zijn verzekerd tegen diefstal. Zonnepanelen - en dan met name de losliggende en vastgeklikte - kunnen namelijk worden losgemaakt en meegenomen door inbrekers. Veel verzekeraars vergoeden alleen de kosten als er inbraakschade is ontstaan. Als je zonnepanelen van het dak zijn gehaald is er niet altijd sprake van inbraakschade en krijg je dus in sommige gevallen de schade niet vergoed.
Waarom zonnepanelen? Gemiddeld verdien je binnen 4 tot 7 jaar je investering in zonnepanelen terug en daarnaast zorg je voor verlaging van je CO2-uitstoot. Ook het energielabel van je huis verbetert als je zonnepanelen hebt, wat de waarde van je huis verhoogt. Zonnepanelen zijn om deze redenen zeker het overwegen waard.