verbouwing

De woningmarkt is al enige tijd een gekkenhuis van jewelste. Nieuwe woningen worden er nauwelijks gebouwd en dat terwijl Nederland alsmaar verder groeit qua inwonersaantal. Mogelijkheden om te verhuizen zijn er nauwelijks door deze krapte op de woningmarkt in ons land. Hierdoor zijn steeds meer mensen met een eigen woning geneigd om de boel te gaan verbouwen of uit te breiden om alsnog aan ieders woonwensen te kunnen voldoen. 

Waarom verbouwen?
Enige reden waarom er verbouwd dient te worden aan de woning? Dit kan te maken hebben met het renoveren van het pand zoals een nieuwe keuken met wijnkast inbouw. Een nieuw gezinslid die op komst is of zelfs meerdere. Wegens het steeds meer voorkomende thuiswerken. Of wellicht omdat de woning aangepast dient te worden vanwege de levensomstandigheden van de bewoner(s).

Zelf verbouwen?
Niet iedereen heeft de skills en ervaring om zelf dingen te verwezenlijken aan de woning. Het kan een spannende en grote stap zijn die weloverwogen gezet dient te worden wil de boel er weer fris uit komen te zien. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Het selecteren van een architect, aannemer of bouwkundige is in sommige gevallen helemaal geen slecht idee en kan vele fouten voorkomen. Het geeft rust en vertrouwen indien het op een bewuste en verantwoorde manier tot stand gaat komen. Koop bijvoorbeeld niet eerst een keuken met wijnbewaarkast en ga daarna pas nadenken over hoe de ruimte ingedeeld dient te worden. Zorg eerst voor een haalbare ruimtelijke indeling en ga dan kijken wat hierbij past.

Wat is het budget?
Verbouwen, nieuwbouwen of renoveren is leuk maar kost ook geld. Zeker hedendaags dankzij de pandemie die vele materialen schaars en duur hebben gemaakt. Alles begint natuurlijk met een wens of idee. Maak deze zo concreet mogelijk en ga onderzoek doen naar de haalbaarheid hiervan. Vergeet hierbij niet te kijken naar de financiële mogelijkheden en of een eventuele aanvullende hypotheek mogelijk is. Als de wensen en het budget eenmaal in kaart zijn gebracht is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer of om zelf de hort op te gaan en de droom te verwezenlijken. Vergeet hierbij niet de gemeente raad te plegen indien er een vergunning benodigd is.

Wat levert het op?
Een verandering aan de woning kan om vele redenen tot stand komen zoals al eerder vermeld. Dit kost natuurlijk geld en tijd. Maar vergeet nooit na te denken of het zich uiteindelijk ook weer terugbetaald. Wanneer de woning bijvoorbeeld weer verkocht wordt of indien deze voor de verhuur bedoeld is. Een woning toekomstbestendig maken is hier een goed voorbeeld van. Ga aan de slag met het realiseren van voorzieningen waar nog lang en breed van genoten wordt zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een volledig duurzame woning. Andere zaken die wellicht hierbij kunnen helpen is het moderniseren van de woning door middel van een andere aankleding, verlichting of meubilair zoals een kurk kruk. Zorg ervoor dat de investering zichzelf uiteindelijk weer terug verdient.