Nieuwe HECO-TOPIX-plus combineert eigenschappen van vier productfamilies

972

Het nieuwste product van de Duitse bevestigingsspecialist HECO Schrauben is de HECO-TOPIX-plus schroef. Zij combineert alle innovatieve eigenschappen uit 4 HECO-assortimenten in één nieuwe schroef, waardoor in één klap vier gevestigde schroeffamilies vervangen worden. Eén van de innovatieve eigenschappen van de nieuwe HECO-TOPIX-plus is de HD-drive met ‘GripFit’ waarmee zelfs roestvrijstalen schroeven op het bit kunnen worden vastgehouden. De marktintroductie van de HECO-TOPIX-plus vindt plaats vanaf juni 2020.

Tot dusver hebben verschillende schroeffamilies van HECO prima in de behoeften van timmerlieden en meubelmakers voorzien. De HECO-TOPIX-plus vervangt de HECO-TOPIX, HECO-FIX-plus, HECO-UNIX-top en HECO-UNIX-plus en combineert de belangrijkste eigenschappen van deze vier productfamilies in één nieuw product. De eigenschappen zijn geoptimaliseerd en uitgebreid met nieuwe, innovatieve functies. De schroef is geschikt voor een breed scala aan toepassingen – zowel voor de constructieve hout- en gevelbouw als voor keuken- en interieurinrichting. Ook speciale schroeven, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bevestigen van drukzachte isolatiematerialen in de dakconstructie, zijn overgeheveld naar het nieuwe assortiment.

Drie HECO-technologieën
Met het zogenaamde ‘MagicClose’ blijven gebruikers van de nieuwe schroef profiteren van voldraad schroeven met het samentrekeffect, en deeldraadschroeven met schachtribben. Daarnaast biedt de HECO-TOPIX-plus de ‘PerfectPitch’ geoptimaliseerde schroefdraad voor elke schroeflengte. De derde technologie is het aandrijfconcept ‘GripFit’ met de nieuwe HECO-Drive-aandrijflijn (HD). Verder is de HECO-TOPIX-plus voorzien van de TOPIX-schroefdraad en de unieke TOPIX-punt. De schroeven met platverzonken kop hebben achtersnijdende freesribben.

MagicClose: samentrekeffect
HECO is bekend van de voldraadschroeven met variabele schroefdraad, die aan de voorkant een andere stijging van het schroefdraadspoed hebben dan aan de achterkant. Hierdoor trekken ze houten componenten zonder voor te spannen naar elkaar toe. Dit MagicClose-effect is geoptimaliseerd voor de nieuwe HECO-TOPIX-plus. Hierdoor kunnen kortere schroeven worden gebruikt, zodat er sneller en efficiënter kan worden gewerkt. De componenten worden niet alleen aangedrukt, maar ook vastgezet met het schroefdraad. Een ander voordeel is het grotere draagvermogen dan bij vergelijkbare deeldraadschroeven. Dat bespaart bovendien bevestigingsmateriaal.

GripFit: mechanische verbinding
De nieuw ontwikkelde GripFit-technologie zorgt voor een optimale passing van het HECO-Drive-Bit en de HECO-Drive schroefkop. Het HD-bit is conisch, zodat de schroef door wrijving mechanisch op het bit wordt vastgehouden. Hierdoor kunnen schroefklussen met één hand worden uitgevoerd. Bij het verwerken van HECO-TOPIX-plus roestvrijstalen schroeven betekent dat een groot voordeel: hoewel ze niet magnetisch zijn, blijven ze toch stevig aan het HD-bit bevestigd. De schroef en het bit zijn stevig verbonden. Dit geeft minder speling, zodat slijtage aan het bit aanzienlijk wordt verminderd. Naast deze belangrijke eigenschap is de nieuwe GripFit ook op andere manieren bijzonder gebruiksvriendelijk: met het nieuwe uniforme aandrijfconcept kunnen meerdere schroefdiameters worden verwerkt zonder dat het bit verwisseld hoeft te worden. Het nieuwe aandrijfsysteem voorziet voor de diameters 3,5 tot en met 5 maar één HD-20 maat. HD is uniform uitwisselbaar met standaard torx.

PerfectPitch: geoptimaliseerde schroefdraad
PerfectPitch is een aanpassing van de schroefdraadspoed per schroeflengte: bij korte schroeven voorkomt een geringe stijging het doldraaien. Tegelijkertijd verankert de kleine spoed meer schroefdraad in het hout en zorgt zo voor een optimale bevestiging van onderdelen met een geringe materiaaldikte. Lange schroeven hebben daarentegen een hoge spoed zodat ze snel in het hout kunnen worden gedraaid. Bij middellange schroeven wordt de schroefdraad geoptimaliseerd met betrekking tot de inschroeftijd en de lengte van de schroefdraad in het hout.

Focus op de essentie dankzij innovaties
Door de nieuwe HECO-TOPIX-plus wordt de schroefkeuze eenvoudiger. Ook het voorraadbeheer bij gespecialiseerde dealers of eindklanten wordt gemakkelijker. “Eén schroef voor alles – met deze aanpak spelen we in op de behoeften van zowel gebruikers als de dealers”, zegt Jakob Braun, productmanager bij HECO-Schrauben. “De HECO-TOPIX-plus kan worden ingezet voor een verscheidenheid aan toepassingen omdat de schroef de beste eigenschappen van vele jaren aan innovatie combineert.”

De HECO-TOPIX-plus is verkrijgbaar als voldraad- of deeldraadschroef met een diameter van 2,5 tot 10 millimeter en met de aandrijvingen HECO-Drive, Pozi-Drive en T-Drive. Ook is de nieuwe HECO-TOPIX-plus-familie ETA-19/0553 gecertificeerd, waardoor de schroeven voor een aanzienlijk breder scala aan toepassingen kunnen worden ingezet.

Meer informatie over schroeven, bevestigingstechniek en over het bedrijf HECO: www.heco-schrauben.nl

HECO-schroeven-bouwleverancier