Wanneer je aan het werk gaat op de bouw, in de industrie of in welke werkomgeving met luide geluiden dan ook, is het van hoog belang dat de juiste gehoorbescherming gedragen wordt. Gehoorschade is immers onomkeerbaar en kan voorkomen worden door de juiste gehoorbescherming te dragen. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten gehoorbescherming en de voordelen ervan.

Wat is gehoorbescherming?
Gehoorbescherming is een verzamelnaam van persoonlijke beschermingsmiddelen die als doel hebben de oren te beschermen tegen te luid omgevingsgeluid. Door het dragen van gehoorbescherming kan omgevingsgeluid gedempt worden tot een veilig volume en kan gehoorschade succesvol voorkomen worden. Het is dan ook niet voor niets dat gehoorbescherming een must is op de bouw of in de industrie. Gehoorschade is immers onomkeerbaar.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?
Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming op de markt die elk afgestemd zijn op andere gebruikssituaties.

  • (Herbruikbare) oordoppen

Oordoppen zijn een veelgebruikte vorm van gehoorbescherming vanwege de geschiktheid voor veel gebruikssituaties. Oordoppen zijn vaak gemaakt van een schuim of siliconen materiaal en zijn makkelijk in gebruik. Afhankelijk van het gebruikte materiaal zijn oordoppen herbruikbaar of niet.

Voor gebruik op bijvoorbeeld festivals zijn er ook speciale oordoppen met filters te koop die ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid wél voldoende gedempt wordt maar niet dof gaat klinken.

Het voordeel van oordoppen is het gemak in gebruik. Het nadeel van oordoppen is dat ze vaak minder geluidsdemping bieden ten opzichte van oorkappen.

  • Oorkappen

Oorkappen bieden van alle gehoorbescherming de meeste geluidsdemping. Oorkappen zijn verkrijgbaar in een passieve of actieve vorm. Passieve oorkappen dempen altijd al het geluid, terwijl actieve oorkappen het geluid alleen dempen wanneer het ook daadwerkelijk nodig is. Ook zijn actieve oorkappen vaak voorzien van elektronica waardoor er naar muziek geluisterd kan worden via de oorkappen.

Actieve oorkappen hebben ten opzichte van passieve oorkappen als voordeel dat collega’s en belangrijk omgevingsgeluid nog steeds goed gehoord kan worden terwijl het schadelijke geluid wél gedempt wordt.

Tevens zijn er oorkappen te koop die geschikt zijn om op een helm bevestigd te worden. Omdat oorkappen de meeste geluidsdemping bieden worden deze vooral gedragen op de bouw en in de industrie. Oorkappen zijn echter wel groter en zwaarder dan oordoppen en dus niet altijd even geschikt voor alle gebruikssituaties.

Wat zijn de voordelen van gehoorbescherming?
Gehoorbescherming wordt om verschillende redenen op verschillende momenten gedragen. De voordelen van het dragen van gehoorbescherming zijn:

  • Gehoorschade wordt voorkomen.
  • Er kan geconcentreerder worden gewerkt.
  • Er kan productiever worden gewerkt.

Meer weten over gehoorbescherming? Bezoek een van onze specialistische shops: Oordopjes-kopen.nlen/of Oorkappen-shop.nl. Voor vragen kan je contact opnemen met CoolSafety.