Of het nu gaat om een ​​make-over van de badkamer of om een ​​oude en beschadigde douche te vervangen, het is essentieel om te weten hoe je een douchebak moet afdichten. En hoewel het misschien een ontmoedigende taak klinkt, met een beetje zorg en geduld, is het ook een relatief eenvoudig project.

Zoals bij elke doe-het-zelfklus, zijn voorbereiding en planning de sleutel. Houd er rekening mee dat het afdichtmiddel ongeveer 24 uur nodig heeft om goed te drogen en waterdicht te worden, dus zorg ervoor dat je in jouw plannen rekening houdt met het niet kunnen gebruiken van de douche.

Wat je nodig hebt:

  • Een mes of kleine beitel om de oude kit te verwijderen
  • Badkamerreiniger, spons en papieren handdoeken om het gebied schoon te maken
  • Siliconenkit van goede kwaliteit die is ontworpen voor gebruik in de badkamer en die compatibel is met de tegels/oppervlakken in en rond uw douchebak
  • Afdichtmiddel applicator
  • Tool voor het aanbrengen van kit (zorg ervoor dat u de juiste opening kiest om de opening tussen de tegels en de douchebak te overbruggen)

Oude kit weghalen
Als je vraagt ​​hoe je een douchebak moet afdichten, heb je misschien al het oude kit verwijderd. Maar voor het geval je dat nog niet hebt gedaan, lees je hier hoe je dit voor elkaar krijgt. Schraap de bestaande kit voorzichtig weg met een beitel of mes en zorg ervoor dat jij de douchebak of tegels niet beschadigt. Als je eenmaal zoveel mogelijk van het oude kit hebt verwijderd, veeg je de resterende resten weg – je zult misschien merken dat een beetje terpentine nuttig is voor hardnekkige vlekken.

Voordat je begint
Als je al het oude kit hebt verwijderd, maak je het gebied schoon waar je aan gaat werken – zuig alle gruis en stof op en maak vervolgens de douchebak en tegels schoon. Aangezien kit niet werkt op vochtige oppervlakken, moet je ervoor zorgen dat ze grondig droog zijn voordat je aan het werk gaat

Lees de instructies op de kit voordat je begint, zodat je weet hoelang het duurt om uit te harden en hoe je de beste resultaten krijgt.

Douchebak afkitten
Zorg ervoor dat alle oppervlakken schoon en droog zijn, zodat de kit goed hecht en je geen lekkage krijgt.

Snijd het applicatormondstuk op de tube afdichtmiddel in een hoek van 45 graden en zorg ervoor dat het gat niet te groot is – een gat van 5 mm is meestal ongeveer goed en het mondstuk moet markeringen hebben om je te begeleiden.

Begin in de binnenhoek van de douchebak en werk naar voren toe in één continue beweging een gelijkmatige rups afdichtmiddel. Doe dit langzaam en gestaag om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig is en er geen gaten zijn.

Het afdichtmiddel moet de opening tussen de bak en de muur afdekken – als er openingen zijn, gebruik dan voorzichtig wat meer afdichtmiddel om ze op te vullen.

Begin op dezelfde plaats waar je de kit begon aan te brengen, strijk het voorzichtig en voorzichtig glad – oefen niet te veel druk uit en blijf het gladstrijken als je eenmaal een gladde afwerking hebt, omdat dit de kit kan beschadigen en ervoor kan zorgen dat deze niet meer goed werkt.

Herhaal stap drie en vier totdat alle randen zijn verzegeld.

Laat het drogen. De meeste kitten hebben minimaal 24 uur nodig om goed uit te harden en waterbestendig te worden; als je de douchebak hebt geseald en tevreden bent met de afwerking, laat je hem goed drogen voordat je gaat douchen.