|
| |

Het verbonden huis van de toekomst: welke perspectieven verwachten?

installatie
Stel u een typische dag voor van een bewoner - u dus - in een geconnecteerd huis over een paar jaar. Laten we bij het begin van de dag starten, ten eerste als de wekker afgaat in de best mogelijke fase van uw slaap. Een wekker die afgaat wilt nu ook zeggen dat er een koffiezetapparaat of een waterkoker is die automatisch wordt aangezet. U staat op het punt te gaan douchen en om te voorkomen dat u meer verbruikt dan nodig is, zal uw douchekop oplichten om u hieraan te herinneren.
Wanneer u uit de douche stapt, kunt u met een eenvoudige vraag “OK Google, wat zal ik vandaag aantrekken?” weten welke outfit geschikt is voor het weer, of vragen wat de score was van uw lievelingsploeg op Bet777, of u misschien bepaalde afspraken of uitstapjes herinneren die u hebt gepland hebt voor vandaag. Wanneer u in uw keuken aankomt, is uw kopje koffie of thee klaar. U kunt ervan genieten terwijl u op uw smartphone kijkt voor uw laatste slaapverslag, nieuws, sociale media en wat dan ook dat we op de dag van vandaag nog niet kennen.
Het verbonden huis van morgen De “connected home” begint stilaan vorm te krijgen, maar het aantal huishoudens dat ermee is uitgerust, is nog klein. Het aantal verbonden objecten neemt echter toe en de belangstelling neemt toe. We kunnen ons gemakkelijk voorstellen dat ons huis over tien jaar zal zijn omgetoverd tot een huis vol intelligente diensten en installaties. Misschien zelfs, hopen we, zal alles geautomatiseerd zijn. Een huis dat zichzelf beheert om het dagelijkse comfort van zijn bewoners te verbeteren.
Er komen steeds meer aangesloten objecten van over de hele wereld ons huis binnen. Google Home heeft bijvoorbeeld alle tools van Google beschikbaar. Maar daar komen nog alle aangesloten objecten bij, zoals slimme lampen, bewakingsoplossingen, tv’s, smartphones, luidsprekers, enz. Ook al heeft het niet de voordelen van de zoekmachine Google, Amazon en zijn Echo hebben meer en meer diensten beschikbaar, aangezien zijn hub al enkele jaren op de markt is en nu al een dertigtal diensten heeft die vlot draaien.
Een groeiende interesse Wij wensen haar niet dezelfde weg als de virtuele realiteit, die ons decennialang heeft doen geloven dat het moment is aangebroken, terwijl het een technologie is die moeilijk te democratiseren is en onvervangbaar te maken is. Meer en meer van ons hebben echter een of meerdere verbonden apparaten in huis. Als de eerste automatiseringsoplossingen zich aankondigen op het gebied van onze huishoudelijke taken, dan zullen de praktische diensten voor het dagelijks leven en de vrijetijdsbesteding steeds meer ontwikkeld worden. Het valt nog te zien hoe de belangstelling van de consument hiervoor zal toenemen en hoe deze nieuwe voorwerpen onmisbaar kunnen worden gemaakt.

Het huis zal 100% aangesloten zijn en Terwijl kunstmatige intelligentie en verbonden objecten steeds talrijker worden in onze huizen, blijkt een volledig verbonden huis nog ver weg, maar de mogelijkheden en onze fantasieën zijn oneindig. Al heeft de bioscoop ons al heel lang een glimp gegeven van het huis van de toekomst, en het is nog nooit zo dichtbij geweest.
|